Quantcast
Channel: Arhive Anunțuri Importante - Mitropolia Ardealului
Viewing all 181 articles
Browse latest View live

Arhiepiscopia Sibiului organizează cinci tabere de vară pentru tineri

$
0
0

Anul 2016 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox. În această privinţă Arhiepiscopia Sibiului, prin Sectorul Cultural, Departamentul pentru Tineret, organizează cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului  Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, cinci tabere de tineret. Taberele au un program diversificat, se desfăşoară pe durata a şase zile (luni-sâmbătă), cuprinzând activităţi recreative, atelierele de discuţii pe diverse teme, activităţi de comunicare, de dezvoltare personală, activităţi de team-building, activităţi de autocunoaştere, teatru improvizat, film tematic, rugăciunea de dimineaţă şi seară, drumeţii pe trasee montane şi o serie de concursuri sportive, de cultură generală, de abilităţi practice şi de îndemânare.

 

Programul taberelor este următorul:

*27 iunie-2 iulie, 14-19 ani, tabără de fotografie la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus;

*4-9 iulie, 10-13 ani, tabără de limba engleză la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus;

*11-16 iulie, 15-25 ani, tabără naţională la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus;

*18-23 iulie, 15-25 ani, tabără naţională la Centrul de Tineret Zăbala, jud. CV;

*18 august-3 septembrie, 15-29 ani, tabără internaţională la Centrul Internaţional de Tineret Taize, Franţa.

Feed-back-ul din taberele anterioare ne-a motivat să continuăm această lucrare misionară complexă şi de aceea vă împărtăşim şi dumneavoastră câte impresii ale tinerilor din taberele anului 2015:

  • Mi-a plăcut faptul că am cunoscut oameni noi, am învăţat să privesc numai partea bună a oamenilor, am învăţat că în viaţă trebuie să faci multe compromisuri şi să fiu o persoană rapidă. Iubesc această tabără pentru că în ciuda vremii am învăţat să mă adaptez şi să cooperez cu toate tipurile de oameni. (Adelina, 16 ani)
  • Am apreciat mereu buna relaţionare între oameni. În această tabără, m-am integrat foarte repede şi am învăţat de la fiecare membru organizator câte ceva. (Paul, 17 ani)
  • Mie mi-a plăcut cel mai mult în tabără prietenii pe care i-am întâlnit şi activităţile din program, dar şi rugăciunile de dimineaţă şi seară. (Gabriel, 12 ani)
  • Cel mai mult în această tabără mi-a plăcut că am putut să cunosc o mulţime de oameni minunaţi şi diferiţi în modul lor. Practic tabăra şi-a îndeplinit scopul prestabilit. (Alexandru, 14 ani)
  • În cadrul acestei tabere cel mai mult mi-a plăcut activităţile, temele abordate şi legăturile de prietenie care s-au format. (Briena, 14 ani)
  • Cel mai mult în această tabără mi-a plăcut faptul că am putut comunica foarte uşor cu ceilalţi participanţi, activităţile au fost complexe, iar oamenii au fost foarte de treabă. Mi-a plăcut foarte mult că am avut ateliere de teatru, muzica care ne-a schimbat creativitatea. (Ioana, 16 ani)
  • Activităţile au fost cu adevărat neaşteptate….lecţiile de operă, teatru, modelarea plastelinei etc. (Filip,15 ani)
  • saptămână de vis, împreună cu oameni frumoşi şi minunaţi!!! Vă mulţumesc tuturor pentru toate momentele minunate pe care mi le-aţi oferit. Am avut ocazia să cunosc oameni din toate colţurile ţării, oameni superbi. Datorită vouă am realizat că cel mai important lucru într-o echipă este să te distrezi, nu să câştigi, într-un final rămânând amintirile. Fiecare dintre zilele petrecute alături de voi au fost speciale şi de neuitat. Aici, în această tabără, am învăţat să colaborez, să mă dezvolt, să fiu mai atentă la frumuseţile care ma înconjoară şi să trăiesc fiecare clipă ca şi cum ar fi ultima. Sunt foarte fericită că am avut şansa să vă cunosc pe fiecare dintre voi. Să rămâneţi neschimbaţi şi să mă aşteptaţi şi la anul. Vă mulţumesc încă odată! (Maria, 16 ani)

Informaţii suplimentare şi înscrieri se pot accesa pe site-ul: www.taberenationale.ro sau la telefon 0748 338 375.

 

Departamentul pentru tineret al Arhiepiscopiei Sibiului


Conferinţă despre familie la Sibiu

$
0
0

Coaliţia pentru Familie, Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie şi Cercul Militar Sibiu organizează luni, 4 aprilie 2016, ora 18:00, în sala mare a Cercului Militar Sibiu, conferinţa cu tema “România pentru Familie”. Evenimentul doreşte să aducă în atenţia publicului rolul esenţial pe care îl are familia în contextul social actual, ca instituţie sacră, fundamentată pe uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Se doreşte evidenţierea modelului creştin de valori care pot conduce şi menţine familia la adevărata ei valoare şi vocaţie, ca dar al lui Dumnezeu şi ca celulă esenţială a societăţii.

Vor conferenţia: pr. Constantin Necula (Sibiu), Mihai Gheorghiu (Bucureşti) – preşedintele Comitetului de iniţiativă al Coaliţiei pentru Familie şi Ioan Şolea (Buzău) – jurnalist.

Evenimentul se desfăşoară cu sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului. Intrarea este liberă.

Coaliţia pentru Familie este o iniţiativă civică fără personalitate juridică, independentă de orice partid politic şi neafiliată confesional, deschisă celor care împărtăşesc valorile familiei, deopotrivă organizaţii non-guvernamentale sau persoane. Mai multe detalii pe www.coalitiapentrufamilie.ro.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului

 

Atelier de creaţie artistică şi iconografică la Braşov

$
0
0

 

Iconarii Alex Bularga, Anca Petreanu, Andrei Muşat, Izabela Nicolae, Maria Apan, Magdalena Anganu, Matei Tulban, Ovidiu Gliga, Răzvan Boboc şi Silviu Kolober îi vor introduce pe braşoveni în tainele icoanei în cadrul unui atelier de creaţie artistică şi iconografică, intitulat “Icoana Maicii Domnului”. Evenimentul se va desfăşura în perioada 11-25 aprilie la sediul Asociaţiei “Tinerii din ziua de azi”, situat pe strada Căpitan Ilie Birţ, nr. 23. Atelierul este organizat de Şcoala Populară de Arte şi Meserii “Tiberiu Brediceanu” din Braşov.

Joi, 14 aprilie, braşovenii sunt aşteptaţi la discuţii pe tema “Întâlnirea tainică a omului cu Dumnezeu”, organizate în cadrul atelierului. Invitaţii sunt protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga şi preotul Laurenţiu Milotoiu, iar toţi cei interesaţi de discuţii sunt aşteptaţi de la ora 19.00 la sediul asociaţiei menţionate.

“Propunerea de anul acesta vine ca un mesaj purtător de bucurie. Icoana Maicii Domnului ne angajează pe toţi la o viziune minunată, aceea a lumii văzute şi nevăzute. Această relaţie atât de frumoasă dintre divinitate şi om am considerat că trebuie consemnată nu doar printr-un discurs, ci și printr-un atelier, prin care Icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus să fie şi mai bine pusă în valoare. Capacitatea icoanei de a comunica cu noi prin timpologiile ei diverse este una evidentă, având în ea toate elementele necesare comuniunii – iconografice, teologice, liturgice. Este o icoană a darului şi una care ne vesteşte în permanenţă că nu suntem singuri”,  a spus profesorul şi iconarul Ovidiu Gliga.

Autor: Ştefan Mărculeţ

 

 

 

 

 

Concert de muzică religioasă al cvintetului „Anatoly” la Braşov

$
0
0

Brașovenii sunt aşteptaţi luni, 25 aprilie, de la ora 19.30, la un concert de muzică religioasă intitulat “La Paști”. Cvintetul “Anatoly” a pregătit o seară muzicală dedicată marelui Praznic al Învierii, evenimentul fiind găzduit de Biserica “Sfinţii Împărați Constantin și Elena” din Valea Cetății, prin bunăvoinţa părintelui paroh Corneliu Gârbacea. Artiştii braşoveni propun publicului brașovean un repertoriu religios deosebit, din care face parte “Florilegiul bizantin” semnat de Marin Constantin și lucrări ale compozitorilor Paul Constantinescu, Pascal Bentoiu, Ioan D. Chirescu, Gavriil Musicescu, Nicolae Lungu, Gheorghe Cucu, Ioan Criveanu și Gheorghe Dima. Biletele sunt puse în vânzare la Librăria “ST. O. Iosif”, costul fiind de 20 lei pentru un bilet.

„Suntem fericiți că de-a lungul timpului, în cei peste 15 ani de existență a grupului, am reușit să clădim alături de brașovenii noștri dragi, o prietenie frumoasă, cu încredere și susținere. De aceea, fiecare întâlnire cu oamenii este un prilej de bucurie și ne onorează”, a spus Gabriel Baciu, membru al Cvintetului “Anatoly”.

Autor: Ştefan Mărculeţ

Postul, azi

Tabără studenţească la Găbud

$
0
0

 

Pentru Ioan Alexandru și Zorica Lațcu (Maica Teodosia), doi intelectuali mărturisitori ai Ortodoxiei în deceniile aprige de după război, poezia reprezintă o modalitate de exprimare a curajului, de asumare a luptei, de rostire a dragostei și frumuseții lui Dumnezeu. „Dacă ți-e dor să te înalți” printr-o incursiune mai îndeaproape în poezia postbelică a celor doi poeți creștini, te așteptăm cu drag în Tabăra națională studențească „Părintele Teofil Părăian”, ediția a 43-a, în perioada 3-8 mai 2016. Tabăra se va desfășura la Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul (metocul Mânăstirii Oașa, din vecinătatea satului Găbud), iar cazarea şi masa vor fi asigurate de mânăstire.

 

Organizatori: Asociaţia Tinerii din Ziua de Azi Braşov, Liga Studenţilor din Timişoara, Liga Studenţilor din Cluj, Liga Studenţilor din Oradea, Organizaţia Tinerilor din Sibiu, Liga Tinerilor Creştin Ortodocşi din Tîrgu-Mureș, Liga Tinerilor din Cugir, Asociația Tineri Pentru Tineri Tîrgu-Mureș.

 

Înscrierile se fac până la data de 25 aprilie 2016, trimițând un e-mail pe adresatineriidinziuadeazi@gmail.com cu numele, vârsta (tabăra este pentru studenți) și numărul de telefon.

 

 

Programul conferințelor îl găsești în atașament.

 

Poți să le spui prietenilor tăi de această tabăra prin acest e-mail sau SHARE pe facebook de la link-ul:

https://www.facebook.com/events/1719800028261703/

 

Pentru a afla despre alte activităţi ale noastre vizitaţi:

https://www.facebook.com/AsociatiaTineriiDinZiuaDeAzi/

 

 

 

 

 

Seminarii formare continuă pentru anul 2016

$
0
0

Seminarii formare continuă pentru anul 2016

 

 

  1. Pastoraţia persoanelor dependente

 

Perioada: 23-25 mai 2016

Locaţia: Mânăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de sus

Cazare: Academia Sâmbăta – camere de două persoane

Grupa de participanţi: 15 clerici

 

Referenţi:

Crina Lupea – psiholog, psihoterapeut (Sibiu)

Arhid. Prof. Dr. Ioan Ică jr.

Pr. Conf. Dr. Constantin Necula

Conf. Dr. Sebastian Moldovan

 

Conţinuturi tematice:

Ce este dependenţa (adicţia)? Mecanismele dependenţei. Adicţiile zilelor noastre.

Patimi şi afecte, din perspectiva creştină (Sfânta Scriptură şiTradiţia patristică)

Abordări clinice şi abordări spirituale în raport cu adicţiile

Studii de caz

 

Program

 

23 mai

14:30     – sosirea participanţilor

16:00     – sesiune introductivă

– scurtă prelegere – discuţii

19:00     – cina

 

24 mai

7:00        – posibilitate de participare la Sf. Liturghie

8:15        – micul dejun

9:00        – scurtă prelegere, studii de caz, discuţii

cu pauză de 20 de minute

13:30     – prânz

14:30     – pauză de amiază

16:00     – scurtă prelegere, studii de caz, discuţii

cu pauză de 20 de minute

19:00     – cina

20:00     – posibilitate de participare la pavecerniţă

 

25 mai

7:00        – posibilitate de participare la Sf. Liturghie

8:15        – micul dejun

9:00        – scurtă prelegere, discuţii, concluzii

13:30     – prânz

14:30     – plecarea participanţilor

 

 

  1. Pastoraţia copiilor şi tinerilor

 

Perioada: 13-15 iunie 2016

Locaţia: Mânăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de sus

Cazare: Academia Sâmbăta – camere de două persoane

Grupa de participanţi: 15 clerici

 

Referenţi:

Mugur Frăţilă

Psiholog, psihoterapeut (Sibiu)

Pr. Claudiu Melean

Parohia Sfântul Alexandru (Cluj-Napoca)

Pr. Conf. Dr. Constantin Necula

Arhiepiscopia Sibiului

Pr. Marius Corlean și Natalia Corlean

Protopopiatul Făgăraş

Pr. Ilarion Mâţă

Coordonator Aşezământul social-filantropic de la Hârja (Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului)

 

Conţinuturi tematice:

Diagnoza tinereţii contemporane

Provocarea Ortodoxiei la adresa tinerilor

Mesajul Evangheliei spus tinerilor

Soluţii pastorale în lucrul cu tinerii

 

Program

 

13 iunie

14:30     – sosirea participanţilor

16:00     – sesiune introductivă

– scurtă prelegere – discuţii

19:00     – cina

 

14 iunie

7:00        – posibilitate de participare la Sf. Liturghie

8:15        – micul dejun

9:00        – scurtă prelegere, studii de caz, discuţii

cu pauză de 20 de minute

13:30     – prânz

14:30     – pauză de amiază

16:00     – scurtă prelegere, studii de caz, discuţii

cu pauză de 20 de minute

19:00     – cina

20:00     – posibilitate de participare la pavecerniţă

 

15 iunie

7:00        – posibilitate de participare la Sf. Liturghie

8:15        – micul dejun

9:00        – scurtă prelegere, discuţii, concluzii

13:30     – prânz

14:30     – plecarea participanţilor

 

 

  1. Pastoraţia în situaţii de criză

 

Perioada: 5-7 iulie 2016

Locaţia: Mânăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de sus

Cazare: Academia Sâmbăta – camere de două persoane

Grupa de participanţi: 15 clerici

 

Referenţi:

Andrei Pătrîncă

Medic psihiatru (Sibiu)

Nicoleta Mândrean

Psiholog şi psihoterapeut (Sibiu)

Daniela Moșoiu

Medic oncolog (Brașov)

Pr. Conf. Dr. Nicolae Moșoiu

Conferențiar universitar (Brașov/Sibiu)

 

Conţinuturi tematice:

Divorţul – prevenţie, cauze, implicaţii, urmări, terapie

Boli în stadiu terminal – sensul bolii, atitudinea în faţa bolii, consiliere

Doliu

 

Program

 

5 iulie

14:30     – sosirea participanţilor

16:00     – sesiune introductivă

– scurtă prelegere – discuţii

19:00     – cina

 

6 iulie

7:00        – posibilitate de participare la Sf. Liturghie

8:15        – micul dejun

9:00        – scurtă prelegere, studii de caz, discuţii

cu pauză de 20 de minute

13:30     – prânz

14:30     – pauză de amiază

16:00     – scurtă prelegere, studii de caz, discuţii

cu pauză de 20 de minute

19:00     – cina

20:00     – posibilitate de participare la pavecerniţă

 

7 iulie

7:00        – posibilitate de participare la Sf. Liturghie

8:15        – micul dejun

9:00        – scurtă prelegere, discuţii, concluzii

13:30     – prânz

14:30     – plecarea participanţilor

 

 

 

  1. Seminar de comunicare mediatică

 

Perioada: 5-7 septembrie 2016

Locaţia: Mânăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de sus

Cazare: Academia Sâmbăta – camere de două persoane

Grupa de participanţi: 15 clerici

 

Referenţi:

Mihai Mihu

Inginer – Competenţe: IT şi comunicare (Braşov)

Alexandru Dădîrlat

Competenţe: teologie, ştiinţele comunicării, publicistică creştină (Sibiu)

 

 

Conţinuturi tematice:

Comunicarea directă şi indirectă (mediatică)

Internetul şi comunicarea pe internet

Reţelele de socializare şi comunicarea specifică lor (web 2.0)

Utilizarea comunicării mediatice în scop pastoral (newsletter, facebook, afişe, pliante etc.)

Comunicare versus comuniune

 

Program

 

5 septembrie

14:30     – sosirea participanţilor

16:00     – sesiune introductivă

– scurtă prelegere – discuţii

19:00     – cina

 

6 septembrie

7:00        – posibilitate de participare la Sf. Liturghie

8:15        – micul dejun

9:00        – scurtă prelegere, studii de caz, discuţii

cu pauză de 20 de minute

13:30     – prânz

14:30     – pauză de amiază

16:00     – scurtă prelegere, studii de caz, discuţii

cu pauză de 20 de minute

19:00     – cina

20:00     – posibilitate de participare la pavecerniţă

 

7 septembrie

7:00        – posibilitate de participare la Sf. Liturghie

8:15        – micul dejun

9:00        – scurtă prelegere, discuţii, concluzii

13:30     – prânz

14:30     – plecarea participanţilor

 

 

În continuare, vă rugăm să parcurgeţi Regulamentul seminariilor de formare continuă din Arhiepiscopia Sibiului.

 

Înscrierea la seminariile de formare continuă se va face telefonic, la Departamentul Educaţional pentru Formare Continuă şi Misiune. Se va ţine cont de numărul de locuri rămase disponibile.

Persoana de contact: Alexandru Dădîrlat – responsabil departament – 0773.85.35.90

Achitarea contribuţiei personale se va face la momentul cazării participanţilor.

 

Regulamentul seminariilor de formare continuă din Arhiepiscopia Sibiului

 

 

  1. Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu, prin Departamentul Educațional pentru Formare Continuă și Misiune, organizeazăseminarii de formare continuă, destinate clericilor, profesorilor de religie, și persoanelor implicate în activitatea pastoral-misionară din comunitățile bisericești ale Arhiepiscopiei Sibiului.
  2. Seminariile de formare continuă au menirea de a:
  • oferi participanților posibilitatea de a aborda sistematic teme de actualitate legate de activitatea pastoral-misionară şi didactică;
  • actualiza și completa cunoștințele dobândite anterior de către participanți, în cadrul studiilor universitare de teologie sau în alte cadre de tip formal, non-formal sau informal;
  • oferi participanților o perspectivă mai largă asupra cerințelor pastoral-misionare actuale, inclusiv prin raportarea la abordări specifice unor domenii precum psihologia, pedagogia, științele comunicării etc.
  • pune în legătură participanții cu experți din domenii specifice teme fiecărui curs, care au legătură cu activitatea pastoral-misionară și didactică: teologie, psihologie, pedagogie, științele comunicării, etc.
  • facilita schimbul de experiență între participanți, cu scopul de a fi evidențiate soluții de bună practică în domeniul pastoral-misionar;
  1. Seminariile de formare continuă din Arhiepiscopia Sibiului se alătură și completează tematic oferta de cursuri organizate de Arhiepiscopie și Facultatea de Teologie din Sibiu, în vederea obținerii gradelor profesionale în preoție.
  2. Seminariile de formare continuă din Arhiepiscopia Sibiului se organizează anual.
  3. Oferta de astfel de seminarii pentru fiecare an, tematica fiecărui seminar, conținuturile, locația, data și programul, referenții, numărul de participanți precum și contribuțiile materiale personale, vor fi propuse de Departamentul Educațional pentru Formare Continuă și Misiune și aprobate de către Chiriarh.
  4. Oferta anuală de seminarii de formare continuă va fi făcută publică de către Departamentul Educațional pentru Formare Continuă și Misiune, prin protopopiate, la începutul fiecărui an, și poate fi vizualizată pe pagina de internet a Arhiepiscopiei Sibiului.
  5. Participarea la aceste seminarii a clericilor, profesorilor de religie și a persoanelorimplicate în activitatea misionară din comunitățile bisericești, este voluntară.
  6. Participarea la seminariile de formare continuă, atât ca participant, cât și ca referent, se certifică prin eliberarea unei diplome de participare.
  7. Participarea la aceste seminarii va putea fi menționată în rapoartele de activitate întocmite de participanți. În cazul clericilor, participarea la aceste evenimente va fi luată în considerare la notarea administrativă, precum şi în situația depunerii dosarului pentru transfer.
  8. Cheltuielile de organizare a cursurilor de formare continuă vor fi acoperite prin contribuțiile diferiților sponsori, contribuția Arhiepiscopiei Sibiului, a protopopiatelor și mânăstirilor, precum și prin contribuțiile participanților.
  9. Participanții clerici vor avea posibilitatea să se înscrie la mai multe seminarii de formare continuă într-un an, în funcție de numărul de locuri disponibile. De asemenea, pentru primul dintre seminariile la care participă într-un an, clericii vor avea posibilitatea de a-și deconta cheltuielile legate de achitarea contribuției de participare, din veniturile parohiei.
  10. Seminariile de formare continuă din Arhiepiscopia Sibiului sunt organizate în colaborare cu Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, și cu Centrul Arhidiecezan de Diagnoză și Cercetare Catehumenală, Omiletică și Pedagogică și în Pedagogia și Metodologia Religiei CADCO “Mitropolit Andrei Șaguna” din Sibiu. De asemenea, în organizarea acestor seminarii pot fi cooptate și alte organizații sau instituții, în funcție de specificul tematic al fiecărui seminar.

Arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. va conferenţia la Biserica “Înălţarea Domnului” din Sibiu

$
0
0

Parohia Mihai Viteazu I și Asociația “Rut” din Sibiu invită sibienii să participe duminică, 29 mai, de la ora 18.00, la conferința „Iisus pur și simplu”, susținută la Biserica “Înălţarea Domnului”de pe str. Mihai Viteazu de arhid. prof. dr. Ioan I. Ică jr. de Facultatea de Teologie ”Andrei Șaguna”, una dintre cele mai mari personalități teologice ale Ortodoxiei contemporane.

Anul acesta, Asociația “Rut” a încheiat un parteneriat cu Asociația ”Positive Life” a Colegiului Tehnic “Independența” din Sibiu prin care se derulează proiecte educaționale pentru tineri.

Programul educațional național ”Viața la Pozitiv” a ajuns la a V-a ediție. Tema acestui an este ”Identități împreună” și include 20 de instituții școlare participante din toată țara.

Unul dintre proiectele ce se derulează deja la nivel național se intitulează ”PUNE PREȚ PE CARTE !” și a fost propus de asociația parohiei sibiene. Prin acest proiect se doreşte a se sublinia importanța lecturii pentru tineri și să sensibilizarea sibienilor pentru a dona cărţi elevilor din mediul rural. S-a pregătit un ghiozdan-simbol în care participanții pot dona cărţi. Elevii beneficiari vor fi selectați în funcție de rezultatele școlare.

 

 

 

 


Tabere de vară pentru tineri

Posturi clericale vacante în Arhiepiscopia Sibiului

$
0
0

POSTURI CLERICALE VACANTE

CONCURS

Termen depunere dosare  01 – 10 iunie  2016

 

 

 

Nr.crt.

 

Post Vacant Protopopiatul Parohia Localitatea
1 Preot coslujitor Sibiu Sibiu-Calea Poplăcii I Sibiu
2 Preot coslujitor Sibiu Sibiu – Turnișor I Sibiu
3 Preor coslujitor Sibiu Sibiu – Gușterița Sibiu

 

Posturile pot fi ocupate, în conformitate cu prevederile statutare și regulamentare, numai de către candidații clerici (doctori, absolvenţi de masterat şi licenţiaţi în teologie) care au minim 5 ani vechime în cler și îndeplinesc condițiile prevăzute în Regulamentul pentru numirea şi transferarea clerului la parohiile din mediul urban ( media celor 4 ani ai studiilor  de licență + media examenului de licență, împărțit la 5 să fie minim 8,50).

Cei care doresc să ocupe aceste posturi, vor înainta cererea şi dosarul personal în termenul legal la Protopopiatul Sibiu.

După expirarea termenului de depunere a dosarelor, Protopopiatul va înainta Centrului  Eparhial dosarele cu cererile candidaţilor.

P.C. Protopeste îndrumat să verifice dosarele candidaţilor care vor cuprinde documentele specificate în anexa de mai jos.

Cererile care nu cuprind aceste date sau nu au acte doveditoare ale acestora, nu vor fi luate în considerare.

 

 

ACTE   NECESARE

 PENTRU  DOSARUL  CANDIDAŢILOR  PREOŢI

 

 

  • CERERE DE  NUMIRE / TRANSFER sau DE PARTICIPARE LA CONCURSUL PENTRU OCUPAREA UNEI PAROHII

 

  • CURRICULUM VITAE

 

  • ACTE PERSONALE :
  • Actul de hirotonie
  • I. / C.I. (copie)
  • Certificat de naştere (copie)
  • Certificat de Botez (copie)
  • Certificat de cazier judiciar
  1. ACTE DE STARE CIVILĂ :
  • Certificat de căsătorie (copie)
  • Certificat de cununie (copie)
  • I. / C.I. a soţiei  (copie)
  • Certificat de Botez al soţiei (copie)
  • Certificate de naştere ale copiilor  (copii)
  • Declaraţia că întreaga familie va locui în parohie
  1. ACTE DE STUDII :
  • Diplomă bacalaureat (copie)
  • Diplomă /adeverinţă licenţă (copie)
  • Foaie matricolă (copie)
  • Diplomă / adeverinţă master şi/sau doctorat (copie ) – unde este cazul
  • Certificat de absolvire a cursurilor de definitivare în preoţie / gradul al II – lea / gradul I
  • alte acte de calificare / de continuare a studiilor
  • Note administrative pe ultimii 5 ani.
  1. ACTE  CARE  ATESTĂ   ACTIVITATEA  ÎN  PAROHIE / ŞCOALĂ
  • Raport / memoriu de activitate vizat de protopop ( sau inspector)
  • Recomandarea / caracterizarea părintelui protopop
  • Recomandarea / caracterizarea duhovnicului

 

NOTĂ:

Se va alcătui un dosar cu Cuprins, având toate actele numerotate, cu adresa candidatului şi numerele de telefon la care poate fi contactat, care se va depune la Protopopiatul de care aparţine parohia vacantă.

 

 

 

POSTURI CLERICALE VACANTE

Categoria numire

Termen depunere dosare  01 – 10 iunie  2016

 

 

 

Nr.crt.

 

Post Vacant Protopopiatul Parohia Localitatea
1 Preot paroh Mediaș Valea Lungă Valea lungă
2 Preot paroh Avrig Porumbacu de Sus-Apus Porumbacu de Sus

 

 

Posturile pot fi ocupate, în conformitate cu prevederile statutare și regulamentare, numai de către candidațiilicenţiaţi în Teologie Ortodoxă – Secţia pastorală, fii duhovniceşti ai Arhiepiscopiei Sibiului, careau susţinut examenul de Capacitate preoţească.

Certificatul de capacitate preoţească este valabil 1 an de la data susţinerii.  Începând cu sesiunea septembrie 2013, pentru candidaţii care au obţinut cel puţin media 9,00, valabilitatea certificatului este de 2 ani.

Cei care doresc să ocupe aceste posturi, vor înainta cererea şi dosarul personal în termenul legal la protopopiatele de care aparțin parohiile vacante.

După expirarea termenului de depunere a dosarelor, Protopopiatele vor înainta Centrului  Eparhial dosarele cu cererile candidaţilor.

P.C. Protopopi sunt îndrumați să verifice dosarele candidaţilor care vor cuprinde documentele specificate în anexa de mai jos.

Cererile care nu cuprind aceste date sau nu au acte doveditoare ale acestora, nu vor fi luate în considerare

 

 

ACTE   NECESARE

 PENTRU  DOSARUL  CANDIDAŢILOR  LA HIROTONIE

NUMIRE

 

  1. CERERE CĂTRE ARHIEREUL LOCULUI
  2. CURRICULUM VITAE
  • ACTE PERSONALE :
  • I. / C.I. (copie)
  • Certificat de naştere (copie)
  • Certificat de Botez (copie)
  • Certificat de cazier judiciar
  1. ACTE DE STARE CIVILĂ :
  • Binecuvântare pentru căsătorie
  • Certificat de căsătorie (copie)
  • Certificat de cununie (copie)
  • I. / C.I. a soţiei  (copie)
  • Certificat de Botez al soţiei (copie)
  • Certificate de naştere ale copiilor  (copii)
  • Declaraţia că nu are impedimente la Hirotonie ( nu este divorţat, recăsătorit sau căsătorit cu o divorţată, nu a rupt logodna cu o altă persoană, nu are copii dintr-o relaţie anterioară, nu a depus voturile monahale)
  • Declaraţia candidatului la Hirotonie că nu desfăşoară nici o activitate incompatibilă cu preoţia (activitate politică, avocat, militar, comerciant, vânător, actor sau artist)
  • Adeverinţă medicală din care să rezulte că nu suferă de nici o boală (sau handicap fizic sau psihic) care împiedică slujirea preoţească
  • Extras de stare civilă pentru ambii soţi
  • Alte acte referitoare la membrii familiei (acte de studiu ale soţiei, situaţia familială, etc)
  • Declaraţia că întreaga familie va locui în parohie
  1. ACTE DE STUDII :
  • Certificat de Competențe pastorale, eliberat de Facultatea de Teologie absolvită
  • Diplomă bacalaureat (copie)
  • Diplomă /adeverinţă licenţă (copie)
  • Foaie matricolă (copie)
  • Diplomă / adeverinţă master şi/sau doctorat (copie ) – unde este cazul
  • Certificat de absolvire a cursurilor de capacitate preoţească
  • alte acte de calificare / de continuare a studiilor, acte de studii în alte domenii

 

  1. RECOMANDAREA / CARACTERIZAREA DUHOVNICULUI
  • CERCETARE CANONICĂ ( P.C. Pr. Petru Pantiş)
  • ACTUL DE ÎNFIERE ÎN EPARHIE PENTRU CANDIDAŢII NĂSCUŢI ÎN ALTE EPARHII

 

NOTĂ:

 

 

Se va alcătui un dosar cu cuprins, având toate actele numerotate, cu adresa candidatului şi numerele de telefon la care poate fi contactat, care se va depune la Protopopiatul de care aparţine parohia vacantă.

 

 

 

 

Atelier de creație dedicat orei de Religie, la Sibiu

$
0
0

În cadrul manifestărilor “40 de ani de excelență la Școala Gimnazială «Nicolae Iorga»” are loc în această perioadă  un atelier de creație dedicat orei de Religie. Elevii au posibilitatea să-și pună în valoare creativitatea artistică prin lucrări literare.  Termenul limită de trimitere a lucrărilor de poezie și proză religioasă (compuneri, eseuri de 5 minute, impresii etc ) și povești illustrate este de 12 iunie.  Participanții sunt elevi de clasele III-VIII din Școala Gimnazială “Nicolae Iorga” din Sibiu, iar responsabil de proiect este prof. Măriuca Neagu.

 

 

Prezentăm în continuare câteva dintre creațiile primite:

 

            Ora de religie este specială. Un cuvânt simplu, dar cu o semnificaţie profundă. Aici mă simt cel mai bine.

Învăţăm să ne purtăm în viaţă, să fim creştini adevăraţi, să îl iubim pe Dumnezeu. Aici învăţăm să îl adorăm pe Dumnezeu. Este ora în care ne putem deschide sufletul şi putem simti lumina curată din ochii noştri. Inima noastră este ca o floare: mai întâi este un boboc, exact ca sufletul nostru când ne naştem. În timp, bobocii se deschid şi eliberează o miresmă dulce. La fel este sufletul nostru care, cu timpul, conduce  toate sentimentele frumoase, de bucurie şi iubire către Dumnezeu.

Într-o zi istovitoare, cu multe lecţii şi probleme la matematică, eu aştept nerăbdătoare ora de religie. Acolo ştiu că pot să fiu eu şi mă pot bucura de Dumnezeu mai mult ca oriunde. Când aceste momente sosesc, mă simt tot mai bine. Începem să vorbim despre Împăratul cerului, iar eu parcă plutesc spre soare, spre lumina sa, tot mai aproape de El. Fiecare vorbă rostită cu sinceritate ajunge la sufletul meu pur şi dornic să le primească. Eu sunt emoţionată şi ascult atentă fiecare cuvânt despre Dumnezeu. Simt că se cutremură pământul şi uşor, o lacrimă plăpândă îmi umezeşte ochiul strălucitor. Mă simt minunat!

Iubesc ora de religie din tot sufletul meu!

(Mazere  Amalia, clasa a V-a A)

 

Aştept cu nerăbdare, de fiecare dată, ora de religie. Fiecare vorbă frumoasă, fiecare rugăciune, fiecare cântec închinat Domnului pe care-l aud de la profesoara mea, îmi unge sufletul. Mă simt uşurată,  iar sufletul meu se bucură de pildele  Mântuitorului, dăruite  oamenilor de El pentru a-i îndruma şi pentru a-L cunoaşte mai bine.

(Lică Oana, clasa a V-a A)

Este ora în care ne simţim liberi şi poveştile curg ca un râu limpede , plin de adevăr.

(Tiucă Paul, clasa a V-a A)

La ora de religie toţi se simt speciali şi mai aproape de Dumnezeu. Legătura cu Dumnezeu se înteţeşte la această oră.

(Sas Andrei, clasa a V-a A )

În ora de religie mă simt liber şi în clasă se creează o armonie cu totul şi cu totul specială. Aici, un creştin învaţă cine e şi de ce are nevoie.

(Petrasciuc Valentin, clasa a V-a B)

 

 

 

Rugăciune

 

Doamne Dumnezeul meu,

te rog să mă ierţi de toate greşelile mele,

te rog să mă ajuţi,

fi cu mine şi fii bun cu toată lumea de pe pământ.

Doamne, te rog să mă scuzi,

eşti cel care a creat lumea şi te iubesc.

Dumnezeu drag eşti cel mai bun

şi pe toţi care nu cred în Tine,

te rog să-i ierţi.

(Eric Bucur, clasa a III-a C)

 

 

 

În ora de religie

Totul e frumos.

Mai mult ca altădată

Mă simt mărinimos.

(Samoilă Daria, clasa a V-a B)

 

 

La ora de religie am învăţat ce e credinţa şi iubirea. Am învăţat să ne rugăm şi apreciem orice dar de la Dumnezeu. Este  ora în care ne simţim liberi.

(Casian, clasa a V-a C)

 

 

Când păşeşti către ora de religie, te trezeşti într-o lume nouă însoţiţi de oameni dragi. Fiecare pas în acea lume te face să ştii mai multe despre creştinism şi sfinţi. Cu dragoste şi bunătate suntem conduşi pe o potecă luminoasă. La sfârşitul orei de religie ne pare rău că ora , aceea lume minunată, a luat sfârşit.

(Stanciu Radu, clasa a V-a C)

 

 

Când înveţi despre Dumnezeu, înveţi de fapt despre tot ce e frumos şi bine.

 

(Şoaită Cătălin, clasa a V-a C)

Domnul Iisus Hristos

 

 

Astăzi Hristos a înviat

Şi noi toţi ne- am bucurat.

Pentru noi El s-a rugat

Domnul Sfântul dar ne-a dat.

 

Cu credinţă în Iisus

Chiar în Rai noi am ajuns.

La Hristos noi ne- am rugat

Alături de Domnul am stat.

 

Doar la Iisus să ne rugăm,

Cu preamăritul Hristos să stăm.

Toţi împreună să credem

Şi credinţa să n-o pierdem.

(Migea Paul, clasa a V-a C)

 

Ora de religie este cea mai sfântă oră pe care o avem la şcoală. Atunci ne apropiem de Dumnezeu şi de porţile raiului, pe care El le-a deschis pentru noi.

(Darius Bunea, clasa a III-a C)

 

Este cea mai frumoasă oră pentru că povestim despre Dumnezeu.

(Pungă Gabriela, clasa a III-a C)

 

La ora de religie mi se luminează sufletul şi mă bucur foarte mult.

(Pîşu Diana, clasa a III-a A)

 

…..învăţăm să fim buni unii cu alţii şi să ne purtăm frumos, să îi iertăm pe cei din jur.

(Lupaş Alexia, clasa a III-a C)

 

 

 


 

 

 

 

Posturi clericale vacante în Arhiepiscopia Sibiului

$
0
0

 POSTURI CLERICALE VACANTE

 

Termen depunere dosare  01 – 22 iulie  2016

 

 

Nr.crt.

 

Post Vacant Protopopiatul Parohia Localitatea
1 Preot paroh Săliște Poiana Sibiului I Poiana Sibiului
2 Preot paroh Mediaș Valea  Lungă Valea Lungă

 

Pentru postul de preot paroh îşi vor putea depune dosarele preoţi din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului şi licenţiaţi în Teologie Ortodoxă – Secţia pastorală, fii duhovniceşti ai Arhiepiscopiei Sibiului, care au susţinut examenul de Capacitate preoţească.

Certificatul de capacitate preoţească este valabil 1 an de la data susţinerii.  Începând cu sesiunea septembrie 2013, pentru candidaţii care au obţinut cel puţin media 9,00, valabilitatea certificatului este de 2 ani.

Cei care doresc să ocupe aceste posturi, vor înainta cererea şi dosarul personal în termenul legal la Protopopiatele de care aparțin parohiile vacante.

După expirarea termenului de depunere a dosarelor, Protopopiatele vor înainta Centrului  Eparhial dosarele cu cererile candidaţilor.

 P.C. Protopopisunt îndrumați să verifice dosarele candidaţilor care vor cuprinde documentele specificate în anexa de mai jos.

Cererile care nu cuprind aceste date sau nu au acte doveditoare ale acestora, nu vor fi luate în considerare.

ACTE   NECESARE

 PENTRU  DOSARUL  CANDIDAŢILOR  PREOŢI

  • CERERE DE  NUMIRE / TRANSFER sau DE PARTICIPARE LA CONCURSUL PENTRU OCUPAREA UNEI PAROHII

 

  • CURRICULUM VITAE

 

  • ACTE PERSONALE :
  • Actul de hirotonie
  • I. / C.I. (copie)
  • Certificat de naştere (copie)
  • Certificat de Botez (copie)
  • Certificat de cazier judiciar
  1. ACTE DE STARE CIVILĂ :
  • Certificat de căsătorie (copie)
  • Certificat de cununie (copie)
  • I. / C.I. a soţiei  (copie)
  • Certificat de Botez al soţiei (copie)
  • Certificate de naştere ale copiilor  (copii)
  • Declaraţia că întreaga familie va locui în parohie
  1. ACTE DE STUDII :
  • Diplomă bacalaureat (copie)
  • Diplomă /adeverinţă licenţă (copie)
  • Foaie matricolă (copie)
  • Diplomă / adeverinţă master şi/sau doctorat (copie ) – unde este cazul
  • Certificat de absolvire a cursurilor de definitivare în preoţie / gradul al II – lea / gradul I
  • alte acte de calificare / de continuare a studiilor
  • Note administrative pe ultimii 5 ani.
  1. ACTE  CARE  ATESTĂ   ACTIVITATEA  ÎN  PAROHIE / ŞCOALĂ
  • Raport / memoriu de activitate vizat de protopop ( sau inspector)
  • Recomandarea / caracterizarea părintelui protopop
  • Recomandarea / caracterizarea duhovnicului

NOTĂ:

Se va alcătui un dosar cu Cuprins, având toate actele numerotate, cu adresa candidatului şi numerele de telefon la care poate fi contactat, care se va depune la Protopopiatul de care aparţine parohia vacantă.

 

ACTE   NECESARE

 PENTRU  DOSARUL  CANDIDAŢILOR  LA HIROTONIE

NUMIRE

 

  1. CERERE CĂTRE ARHIEREUL LOCULUI
  2. CURRICULUM VITAE
  • ACTE PERSONALE :
  • I. / C.I. (copie)
  • Certificat de naştere (copie)
  • Certificat de Botez (copie)
  • Certificat de cazier judiciar
  1. ACTE DE STARE CIVILĂ :
  • Binecuvântare pentru căsătorie
  • Certificat de căsătorie (copie)
  • Certificat de cununie (copie)
  • I. / C.I. a soţiei  (copie)
  • Certificat de Botez al soţiei (copie)
  • Certificate de naştere ale copiilor  (copii)
  • Declaraţia că nu are impedimente la Hirotonie ( nu este divorţat, recăsătorit sau căsătorit cu o divorţată, nu a rupt logodna cu o altă persoană, nu are copii dintr-o relaţie anterioară, nu a depus voturile monahale)
  • Declaraţia candidatului la Hirotonie că nu desfăşoară nici o activitate incompatibilă cu preoţia (activitate politică, avocat, militar, comerciant, vânător, actor sau artist)
  • Adeverinţă medicală din care să rezulte că nu suferă de nici o boală (sau handicap fizic sau psihic) care împiedică slujirea preoţească
  • Extras de stare civilă pentru ambii soţi
  • Alte acte referitoare la membrii familiei (acte de studiu ale soţiei, situaţia familială, etc)
  • Declaraţia că întreaga familie va locui în parohie
  1. ACTE DE STUDII :
  • Certificat de Competențe pastorale, eliberat de Facultatea de Teologie absolvită
  • Diplomă bacalaureat (copie)
  • Diplomă /adeverinţă licenţă (copie)
  • Foaie matricolă (copie)
  • Diplomă / adeverinţă master şi/sau doctorat (copie ) – unde este cazul
  • Certificat de absolvire a cursurilor de capacitate preoţească
  • alte acte de calificare / de continuare a studiilor, acte de studii în alte domenii
  1. RECOMANDAREA / CARACTERIZAREA DUHOVNICULUI
  • CERCETARE CANONICĂ ( P.C. Pr. Petru Pantiş)
  • ACTUL DE ÎNFIERE ÎN EPARHIE PENTRU CANDIDAŢII NĂSCUŢI ÎN ALTE EPARHII

 

NOTĂ:

 

 

Se va alcătui un dosar cu cuprins, având toate actele numerotate, cu adresa candidatului şi numerele de telefon la care poate fi contactat, care se va depune la Protopopiatul de care aparţine parohia vacantă.

Parohie vacantă în Arhiepiscopia Sibiului

$
0
0

POST CLERICAL VACANT

Categoria numire

Termen depunere dosare  08 – 22 august 2016

 

 

Nr.crt.

 

Post Vacant Protopopiatul Parohia Localitatea
1 Preot paroh Mediaș Șoroștin Șoroștin

Postul poate fi ocupat, în conformitate cu prevederile statutare și regulamentare, numai de către candidații licenţiaţi în Teologie Ortodoxă – Secţia pastorală, fii duhovniceşti ai Arhiepiscopiei Sibiului, careau susţinut examenul de Capacitate preoţească.

Certificatul de capacitate preoţească este valabil 1 an de la data susţinerii.  Începând cu sesiunea septembrie 2013, pentru candidaţii care au obţinut cel puţin media 9,00, valabilitatea certificatului este de 2 ani.

Cei care doresc să ocupe acest post, vor înainta cererea şi dosarul personal în termenul legal la Protopopiatul Mediaș de care aparține parohia vacantă.

După expirarea termenului de depunere a dosarelor, Protopopiatul va înainta Centrului  Eparhial dosarele cu cererile candidaţilor.

 P.C. Protopop este îndrumat să verifice dosarele candidaţilor care vor cuprinde documentele specificate în anexa de mai jos.

Cererile care nu cuprind aceste date sau nu au acte doveditoare ale acestora, nu vor fi luate în considerare

ACTE   NECESARE

 PENTRU  DOSARUL  CANDIDAŢILOR  LA HIROTONIE

NUMIRE

 

  1. CERERE CĂTRE ARHIEREUL LOCULUI
  2. CURRICULUM VITAE
  • ACTE PERSONALE :
  • I. / C.I. (copie)
  • Certificat de naştere (copie)
  • Certificat de Botez (copie)
  • Certificat de cazier judiciar
  1. ACTE DE STARE CIVILĂ :
  • Binecuvântare pentru căsătorie
  • Certificat de căsătorie (copie)
  • Certificat de cununie (copie)
  • I. / C.I. a soţiei  (copie)
  • Certificat de Botez al soţiei (copie)
  • Certificate de naştere ale copiilor  (copii)
  • Declaraţia că nu are impedimente la Hirotonie ( nu este divorţat, recăsătorit sau căsătorit cu o divorţată, nu a rupt logodna cu o altă persoană, nu are copii dintr-o relaţie anterioară, nu a depus voturile monahale)
  • Declaraţia candidatului la Hirotonie că nu desfăşoară nici o activitate incompatibilă cu preoţia (activitate politică, avocat, militar, comerciant, vânător, actor sau artist)
  • Adeverinţă medicală din care să rezulte că nu suferă de nici o boală (sau handicap fizic sau psihic) care împiedică slujirea preoţească
  • Extras de stare civilă pentru ambii soţi
  • Alte acte referitoare la membrii familiei (acte de studiu ale soţiei, situaţia familială, etc)
  • Declaraţia că întreaga familie va locui în parohie
  1. ACTE DE STUDII :
  • Certificat de Competențe pastorale, eliberat de Facultatea de Teologie absolvită
  • Diplomă bacalaureat (copie)
  • Diplomă /adeverinţă licenţă (copie)
  • Foaie matricolă (copie)
  • Diplomă / adeverinţă master şi/sau doctorat (copie ) – unde este cazul
  • Certificat de absolvire a cursurilor de capacitate preoţească
  • alte acte de calificare / de continuare a studiilor, acte de studii în alte domenii
  1. RECOMANDAREA / CARACTERIZAREA DUHOVNICULUI
  • CERCETARE CANONICĂ ( P.C. Pr. Petru Pantiş)
  • ACTUL DE ÎNFIERE ÎN EPARHIE PENTRU CANDIDAŢII NĂSCUŢI ÎN ALTE EPARHII

NOTĂ:

Se va alcătui un dosar cu cuprins, având toate actele numerotate, cu adresa candidatului şi numerele de telefon la care poate fi contactat, care se va depune la Protopopiatul de care aparţine parohia vacantă.

Examen de Capacitate preoteasca

$
0
0

 

Examen de Capacitate preoţească

– 21 septembrie 2016 –

 

În luna septembrie a acestui an va avea loc examenul de capacitate preoţească – sesiunea de toamnă – pentru tinerii teologi care urmează să fie hirotoniţi în Arhiepiscopia Sibiului.

În şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu, s-a aprobat organizarea examenului de capacitate preoţească la data de 21 septembrie 2016

La acest examen se pot înscrie tinerii teologi, absolvenţi ai Facultăţilor de Teologie Ortodoxă care doresc să se titularizeze pe unul dintre posturile clericale vacante. Doritorii trebuie să fie fii duhovniceşti ai Arhiepiscopiei Sibiului şi au posibilitatea ca în perioada 1-16 septembrie 2016 să-şi depună dosarul la Centrul Eparhial în vederea înscrierii la acest examen.

Menţionăm că în urma şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 4 iulie 2013 s-a hotărât ca valabilitatea examenului de capacitate preoţească pentru cei care au obţinut cel puţin media 9.00 să fie de 2 ani.

 

Examenul de Capacitate preoţească va cuprinde o probă scrisă şi o probă orală:

 

Examen scris:

  1. Teologie Dogmatică – Teologie Liturgică – Teologie Pastorală.

 

Examen oral:

 

  1. Predică
  2. Cateheză
  3. Administraţie şi legislaţie bisericească

 

Acte necesare la dosar:

 

  1. Cerere de înscriere
  2. Acte de identitate: C.I., certificat de naştere, certificat de căsătorie (în copie)
  3. Acte de studii în Teologie (în copie)
  4. Foaia matricolă (în copie)
  5. Curriculum vitae

Examenul se va susţine miercuri, 8 octombrie 2014, ora 900, la Centrul Eparhial Sibiu – Facultatea de Teologie „Sf. Ierarh Andrei Şaguna” din Sibiu.

 

Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu

 

PROGRAMA

pentru

EXAMENUL de CAPACITATE PREOŢEASCĂ

 

(Dogmatică, Pastorală-Misiologie, Spiritualitate Ortodoxă)

 

  1. Izvoarele Revelaţiei – Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie – în cadrul Bisericii – implicaţii misionare şi semnificaţii duhovniceşti;
  2. Treime, fundament al misiunii creştine şi al vieţii spirituale;
  3. Persoana divino-umană a lui Iisus Hristos în misiunea şi viaţa spirituală a Bisericii;
  4. Opera de mântuire în Hristos: aspecte dogmatice, semnificaţii pastoral-misionare şi duhovniceşti;
  5. Lucrarea Duhului Sfânt în Biserică pentru mântuirea credincioşilor: aspecte dogmatice, implicaţii misionare şi semnificaţii duhovniceşti;
  6. Cultul sfinţilor şi al icoanelor: implicaţii misionare şi semnificaţii duhovniceşti;
  7. Biserica trup tainic al lui Hristos şi templul Duhului Sfânt: implicaţii misionare şi semnificaţii duhovniceşti;
  8. Preoţia lui Hristos, preoţia sacramentală şi preoţia universală: implicaţii misionare şi semnificaţii duhovniceşti;
  9. Tainele de iniţiere: implicaţii misionare şi semnificaţii duhovniceşti;
  10. Euharistia, centrul vieţii Bisericii: implicaţii misionare şi semnificaţii duhovniceşti;
  11. Viaţa după moarte şi judecata particulară: implicaţii misionare şi semnificaţii duhovniceşti;
  12. Eshatologia şi viziunea creştină asupra istoriei: implicaţii misionare şi semnificaţii duhovniceşti;

 

Bibliografie:

– Pr. Prof. Dr. Isidor Todoran, Arhid. Prof. Dr. Ioan Zăgrean, Teologia Dogmatică, Ed. Renaşterea, Cluj, 2000;

– Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae, Teologia Dogmatică Ortodoxă, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 1978;

– Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae, Spiritualitate: Ortodoxă, Ascetica şi Mistica, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 1992;

– Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae, Spiritualitate şi comuniune în Liturghia Ortodoxă, Ed. Mitropoliei Olteniei, Craiova, 1986;

– Colectiv, Îndrumări misionare, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 1986;

 

Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu

Examenul de Capacitate preoţească

Subiecte pentru Liturgică

  1. Slujirea sfinţitoare a preoţiei în lucrarea Bisericii.
  2. Semnificaţia teologică a Proscomidiei.
  3. Semnificaţia teologică a Sfintei Liturghii a catehumenilor.
  4. Semnificaţia teologică a Sfintei Liturghii a credincioşilor.
  5. Laudele bisericeşti. Semnificaţia lor teologică.
  6. Praznicele împărăteşti şi rolul lor în viaţa Bisericii.
  7. Cultul Maicii Domnului în Biserica Ortodoxă.
  8. Sfânt şi sfinţenie în cultul ortodox. Sărbătorile sfinţilor.
  9. Teologia postului în Biserica Ortodoxă.
  10. Teologia spaţiului liturgic.
  11. Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite.
  12. Obiectele liturgice. Importanţa lor în cult.
  13. Rânduiala şi semnificaţia teologică a Sfintelor Taine – Exemplificare practică –
  14. Semnificaţia teologică a Ierurgiilor bisericeşti în Biserica Ortodoxă – Exemplificare practică –

 

Bibliografie:

– ÎPS. Dr. Laurenţiu Streza, Plinitu-s-a, Hristoase, Taina rânduielii Tale – Studii de teologie Liturgică, Ed. Andreiana, Sibiu, 2012;

  • Prof. Dr. Ene Branişte, Liturgica generală, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 1993;
  • Prof. Dr. Ene Branişte, Liturgica specială pentru facultăţile de teologie, Ed. Lumea Credinţei, Bucureşti, 2008;
  • Prof. Dumitru Stăniloae, Spiritualitate şi comuniune în Liturghia Ortodoxă, Ed. Mitropoliei Olteniei, Craiova, 1986;
  • Alexandre Schmemann, Euharistia – Taina Împărăţiei, Anastasia, Bucureşti, 1995.

 

Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu

 

Examenul de Capacitate preoţească

 

Subiecte pentru Cateheze

 

  1. Cateheză despre Patimile Domnului.
  2. Cateheză despre Învierea Domnului.
  3. Cateheză despre Învierea morţilor.
  4. Cateheză despre Răstignirea Domnului.
  5. Cateheză despre Judecata obştească.
  6. Cateheză despre Rugăciunea Domnească.
  7. Cateheză despre Maica Domnului.
  8. Cateheză despre cultul morţilor.
  9. Cateheză despre post.
  10. Cateheză despre virtutea creştină.
  11. Cateheză despre Fericiri.
  12. Cateheză despre virtuţile morale.
  13. Cateheză despre faptele milei creştine.
  14. Cateheză despre Sfânta Treime.
  15. Cateheză despre facerea lumii.
  16. Cateheză despre Rai.
  17. Cateheză despre păcatul strămoşesc.
  18. Cateheză despre Proorocii mari.
  19. Cateheză despre Taina Pocăinţei.
  20. Cateheză despre dreapta credinţă.

 

 

Bibliografie:

  • Prof. Dr. Dumitru Călugăr, Catehetica, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 1984;
  • Conf. Univ. Dr. Constantin Necula, Duc in altum – O introducere în catehetică, Ed. Andreiana, Sibiu, 2011;
  • Conf. Univ. Dr. Constantin Necula, Porţile cerului. Cateheze liturgice radio-difuzate, (vol. 1 şi 2), Ed. Agnos, Sibiu, 2007;
  • Prof. Dr. Vasile Gordon, Cateheze pastorale pe înţelesul tuturor, Ed. Sophia, Bucureşti, 2012;
  • Prof. Dr. Sorin Cosma, Cateheze – Lecţii de religie – clasele V-XII, Ed. Banatica, Caransebeş, 2001.

 

Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu

Examenul de Capacitate preoţească

Subiecte pentru Omiletică

  1. Predică la Înălţarea Domnului.
  2. Predică la Duminica a VII-a după Paşti (a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic).
  3. Predică la Pogorârea Duhului Sfânt.
  4. Predică la Sfânta Treime.
  5. Predică la Duminica I-a după Rusalii (a tuturor Sfinţilor) (Mt. 10,32-35).
  6. Predică la Duminica a II-a după Rusalii (a Sfinţilor Români).
  7. Predică la Duminica a III-a după Rusalii (Despre grijile vieţii).
  8. Predică la Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.
  9. Predică la Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
  10. Predică la Schimbarea la Faţă.
  11. Predică la Adormirea Maicii Domnului.
  12. Predică la Naşterea Maicii Domnului.
  13. Predică la Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci.
  14. Predică la Înălţarea Sfintei Cruci.
  15. Predică la Duminica după Înălţării Sfintei Cruci.
  16. Predică la Cuvioasa Parascheva.
  17. Predică la Sfântul Dimitrie.
  18. Predică la Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.
  19. Predică la Intrarea în biserică a Maicii Domnului.
  20. Predică la Sfântul Ierarh Nicolae.

 

Bibliografie:

  • ÎPS. Dr. Laurenţiu Streza, Bucuria de a trăi viaţa în Hristos – Cuvinte de învăţătură 2005-2011, Andreiana, Sibiu, 2012;
  • Prof. Dr. Mircea Păcurariu, Predici la duminici şi sărbători, la praznicele împărăteşti şi ale Maicii Domnului, ale Sfinţilor şi la Sfinţii români; predici ocazionale şi la înmormântări, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 2000;
  • Prof. Dr. Vasile Mihoc, Predici exegetice la duminicile de peste an, Ed. Teofania, Sibiu, 2001;

 

Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu

Examenul de Capacitate preoţească

 

ADMINISTRAŢIE ŞI LEGISLAŢIE BISERICEASCĂ:

  • Organizarea Bisericii Ortodoxe Române: mitropolii, eparhii
  • Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române. Prezentare
  • Organismele Centrale Deliberative: Sfântul Sinod, Sinodul Permanent, Adunarea Naţional Bisericească
  • Organismele Centrale Executive: Patriarhul, Consiliul Naţional Bisericesc, Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc
  • Eparhia: Chiriarhul, Adunarea Eparhială, Consiliul Eparhial, Permanenţa Consiliului Eparhial
  • Administraţia eparhială: structură şi atribuţii
  • Cancelaria eparhială:structură şi atribuţii
  • Atribuţii, relaţia cu preoţii din protopopiat
  • Protopopiatele Arhiepiscopiei Sibiului
  • Parohul şi Parohia. Organismele deliberative şi executive parohiale: Adunarea Parohială, Consiliul Parohial, Comitetul Parohial
  • Alegere şi atribuţii
  • Administrarea bunurilor parohiale. Registrele financiar-contabile şi de evidenţă (registrul inventar, registrul intrări-ieşiri, bibliotecă, matricolele, registrul procese verbale Consiliul Parohial), conscripţia parohială, arhiva, documentele de proprietate, contul, CIF-ul
  • Conferinţele clerului şi distincţiile bisericeşti
  • Cercurile pastoral-misionare. Constituire, coordonare, rolul acestora
  • Gradele profesionale în preoţie. Prezentare, modalitatea obţinerii lor
  • Disciplina clerului. Abateri, delicte, pedepse aplicabile
  • Instanţele şi procedura de judecată în Biserica Ortodoxă Română. Consistoriul disciplinar protopopesc şi Consistoriul eparhial
  • Conceptul de patrimoniu bisericesc. Bunurile sacre şi bunurile comune
  • Cimitirele parohiale şi mănăstireşti. Organizere şi funcţionare
  • Monumentele istorice şi construcţiile bisericeşti
  • Asistenţa Socială în Biserica Ortodoxă Română
  • Înfierea în eparhie şi ieşirea din eparhie, Binecuvântarea pentru căsătorie, Cercetarea canonică, Titularizarea preoţească. Prezentare
  • Impedimente la hirotonie
  • Raportul dintre Biserică şi Stat

 

BIBLIOGRAFIE:

  • Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti – 2008
  • Îndrumător administrativ-bisericesc. Ghid practic pentru examenul de capacitate preoţească, Editura Cuvântul Vieţii a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, Bucureşti – 2010
  • Prof. Univ. Dr. Ioan N. Floca, Prof. Dr. Sorin Joantă, Administraţie bisericescă parohială şi legislaţie, Editura Universităţii „Lucian Blaga”, Sibiu – 2002
  • Prof. Univ. Dr. Ioan N. Floca, Drept Canonic Ortodox. Legislaţie şi administraţie bisericească, vol. I şi II, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti – 1990
  • Regulamentul de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti – 2015

 

Parohii vacante în Arhiepiscopia Sibiului

$
0
0

POSTURI CLERICALE VACANTE

Termen depunere dosare  01 – 23 septembrie  2016

 

 

 

Nr.crt.

 

Post Vacant Protopopiatul Parohia Localitatea
1 Preot paroh Agnita Vecerd Vecerd
2 Preot paroh Săliște Fântânele Fântânele
3 Preot paroh Săliște Gusu Gusu
4 Preot paroh Făgăraș I Mărgineni Mărgineni
5 Preot paroh Făgăraș II Luța Luța
6 Preot paroh Făgăraș II Sâmbăta de Sus-Răsărit Sâmbăta de Sus-Răsărit

 

 

Posturile pot fi ocupate, în conformitate cu prevederile statutare și regulamentare, de către candidații clerici (doctori, absolvenţi de masterat şi licenţiaţi în teologie) și licenţiaţi în Teologie Ortodoxă – Secţia pastorală, fii duhovniceşti ai Arhiepiscopiei Sibiului, careau susţinut examenul de Capacitate preoţească.

Certificatul de capacitate preoţească este valabil 1 an de la data susţinerii.  Începând cu sesiunea septembrie 2013, pentru candidaţii care au obţinut cel puţin media 9,00, valabilitatea certificatului este de 2 ani.

Cei care doresc să ocupe aceste posturi, vor înainta cererea şi dosarul personal în termenul legal la protopopiatele de care aparțin parohiile vacante.

După expirarea termenului de depunere a dosarelor, Protopopiatele vor înainta Centrului  Eparhial dosarele cu cererile candidaţilor.

 P.C. Protopopi sunt îndrumați să verifice dosarele candidaţilor care vor cuprinde documentele specificate în anexa de mai jos.

Cererile care nu cuprind aceste date sau nu au acte doveditoare ale acestora, nu vor fi luate în considerare

 

ACTE   NECESARE

 PENTRU  DOSARUL  CANDIDAŢILOR  PREOŢI

 

  • CERERE DE  NUMIRE / TRANSFER sau DE PARTICIPARE LA CONCURSUL PENTRU OCUPAREA UNEI PAROHII

 

  • CURRICULUM VITAE

 

  • ACTE PERSONALE :
  • Actul de hirotonie
  • I. / C.I. (copie)
  • Certificat de naştere (copie)
  • Certificat de Botez (copie)
  • Certificat de cazier judiciar
  1. ACTE DE STARE CIVILĂ :
  • Certificat de căsătorie (copie)
  • Certificat de cununie (copie)
  • I. / C.I. a soţiei  (copie)
  • Certificat de Botez al soţiei (copie)
  • Certificate de naştere ale copiilor  (copii)
  • Declaraţia că întreaga familie va locui în parohie
  1. ACTE DE STUDII :
  • Diplomă bacalaureat (copie)
  • Diplomă /adeverinţă licenţă (copie)
  • Foaie matricolă (copie)
  • Diplomă / adeverinţă master şi/sau doctorat (copie ) – unde este cazul
  • Certificat de absolvire a cursurilor de definitivare în preoţie / gradul al II – lea / gradul I
  • alte acte de calificare / de continuare a studiilor
  • Note administrative pe ultimii 5 ani.
  1. ACTE  CARE  ATESTĂ   ACTIVITATEA  ÎN  PAROHIE / ŞCOALĂ
  • Raport / memoriu de activitate vizat de protopop ( sau inspector)
  • Recomandarea / caracterizarea părintelui protopop
  • Recomandarea / caracterizarea duhovnicului

 

 

 

 

ACTE   NECESARE

 PENTRU  DOSARUL  CANDIDAŢILOR  LA HIROTONIE

NUMIRE

 

  1. CERERE CĂTRE ARHIEREUL LOCULUI
  2. CURRICULUM VITAE
  • ACTE PERSONALE :
  • I. / C.I. (copie)
  • Certificat de naştere (copie)
  • Certificat de Botez (copie)
  • Certificat de cazier judiciar
  1. ACTE DE STARE CIVILĂ :
  • Binecuvântare pentru căsătorie
  • Certificat de căsătorie (copie)
  • Certificat de cununie (copie)
  • I. / C.I. a soţiei  (copie)
  • Certificat de Botez al soţiei (copie)
  • Certificate de naştere ale copiilor  (copii)
  • Declaraţia că nu are impedimente la Hirotonie ( nu este divorţat, recăsătorit sau căsătorit cu o divorţată, nu a rupt logodna cu o altă persoană, nu are copii dintr-o relaţie anterioară, nu a depus voturile monahale)
  • Declaraţia candidatului la Hirotonie că nu desfăşoară nici o activitate incompatibilă cu preoţia (activitate politică, avocat, militar, comerciant, vânător, actor sau artist)
  • Adeverinţă medicală din care să rezulte că nu suferă de nici o boală (sau handicap fizic sau psihic) care împiedică slujirea preoţească
  • Extras de stare civilă pentru ambii soţi
  • Alte acte referitoare la membrii familiei (acte de studiu ale soţiei, situaţia familială, etc)
  • Declaraţia că întreaga familie va locui în parohie
  1. ACTE DE STUDII :
  • Certificat de Competențe pastorale, eliberat de Facultatea de Teologie absolvită
  • Diplomă bacalaureat (copie)
  • Diplomă /adeverinţă licenţă (copie)
  • Foaie matricolă (copie)
  • Diplomă / adeverinţă master şi/sau doctorat (copie ) – unde este cazul
  • Certificat de absolvire a cursurilor de capacitate preoţească
  • alte acte de calificare / de continuare a studiilor, acte de studii în alte domenii

 

  1. RECOMANDAREA / CARACTERIZAREA DUHOVNICULUI
  • CERCETARE CANONICĂ ( P.C. Pr. Petru Pantiş)
  • ACTUL DE ÎNFIERE ÎN EPARHIE PENTRU CANDIDAŢII NĂSCUŢI ÎN ALTE EPARHII

 

 


Cursuri pentru obtinerea gradelor profesionale în preoție la Sibiu

$
0
0

 În cadrul Mitropoliei Ardealului vor fi organizate, de către Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, Cursurile pentru obţinerea Gradelor profesionale în preoţie (Definitivat, Gradul II şi Gradul I).

Cursurile vor fi organizate în conformitate cu dispoziţiile cuprinse în Metodologia pentru obţinerea Gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical şi aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (nr. 1199/2008).

Cursurile pentru obţinerea Gradelor profesionale în preoţie – Definitivat şi Gradul II – se vor desfăşura în perioada 19-29 septembrie 2016, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Colocviul de admitere pentru obţinerea Gradului I profesional în preoţie (sesiunea 2016-2017) se va susţine în data de 19 septembrie 2016.

Înscrierile preoţilor se vor face până la data de 30 august 2016, la centrele protopopești, după care listele sunt trimise către centrul mitropolitan până la data de 7 septembrie 2016, ora 12.00, în format electronic la adresa sectorulculturalma@yahoo.com.

Pentru efectuarea cursurilor preoţeşti s-au stabilit de către Facultatea de Teologie Andrei Șaguna următoarele taxe:

  • Taxa de înscriere – 150 lei;
  • Taxa cursuri – 250 lei;
  • Cazare la căminul Facultății de Teologie – 20 lei/zi
  • Masa de prânz (trei feluri) la Facultatea de Teologie – 17 lei/zi.
  • Dacă sunt doritori poate fi asigurată și masa de dimineață și cina în cadrul Facultății de Teologie. În acest sens cursanții trebuie să își manifeste dorința fermă cel mai târziu la data începerii cursurilor.

 

 

PROGRAMUL

CURSURILOR PENTRU OBŢINEREA GRADELOR PROFESIONALE ÎN PREOŢIE

19- 29 SEPTEMBRIE 2016

 

LUNI 19 septembrie 2016

  9,00 Te Deum în Capela Facultăţii de Teologie „Sf. Ier. Andrei Şaguna”
09,30 – 11,00 Prezentarea Metodologiei pentru obţinerea Gradelor profesionale. Detalii organizatorice.

(Pr.Prof.Dr. Nicolae Chifăr, Decanul Facultăţii de Teologie

Lect.Dr. Emanuel P. Tăvală, Consilier cultural al Mitropoliei Ardealului)

11,00-13,00 Religii şi spiritualităţi în postmodernitate (Protos.Lect.Dr. Vasile Bîrzu)
13,00 – 14,00 Seminarizarea temei
14,00 Colocviu Admitere grad I (AULA MAGNA)
14,30 Masa de prânz
16,00 – 17,00 Provocări ale noilor mişcări pseudo-religioase şi pseudo-spirituale

(Pr. Prof. Dr. Aurel Pavel)

17,00 – 18,00 Seminarizarea temei
18,00 – 19,00 Răspunsuri din perspectiva tradiţiei ortodoxe referitoare la mişcările pseudo-religioase şi pseudo-spirituale (Pr.Prof.Dr. Aurel Pavel)
19.00-20.00 Vecernie în Capela Facultăţii de Teologie „Sf. Ier. Andrei Şaguna”

 

MARȚI, 20 septembrie 2016

  7,30 –  9,00 Sf. Liturghie în Capela Facultăţii de Teologie „Sf. Ier. Andrei Şaguna”
  9,30 –11,00 Promovarea valorilor familiei tradiţionale în contextul ideologic actual (ÎPS Prof. Univ. Dr. Laurenţiu Streza,

Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului)

11,00 – 12,00 Prof.Univ.Dr. Ciprian Streza, Seminarizarea temei
12,00 – 13,30 Familia creştină din perspectivă patristică

(Pr.Conf.Dr. Ioan Mircea Ielciu)

13,30 Masa de prânz
16,00 – 18,00 Impactul fenomenului migraţiei şi identificarea unor soluţii misionar pastorale pentru familiile împărţite (Pr.Conf.Dr. Daniel Buda)
18,00 – 19,00 Vecernie în Capela Facultăţii de Teologie „Sf. Ier. Andrei Şaguna”

 

MIERCURI, 21 septembrie 2016

  7,30 –  9,00 Sf. Liturghie în Capela Facultăţii de Teologie „Sf. Ier. Andrei Şaguna”
  9,30 –11,00 Strategii misionare privind revitalizarea vieţii parohiale în societatea românească actuală (Pr.Lect.Dr. Mihai Iosu)
11,00 – 12,00 Seminarizarea temei
12,00 – 13,30 Provocări pastorale în parohia urbană şi în cea rurală

(Pr.Lect.Dr. Mihai Iosu)

13,30 Masa de prânz
16.00-18.00 Ocultism, tendinţe gnostice şi sincretism în societatea postmodernă (Lect.Dr. Ciprian Toroczkai)
18,00 – 19,00 Vecernie în Capela Facultăţii de Teologie „Sf. Ier. Andrei Şaguna”

 

JOI, 22 septembrie 2016

  7,30 –  9,00 Sf. Liturghie în Capela Facultăţii de Teologie „Sf. Ier. Andrei Şaguna”
  9,30 –11,00 Biserica Ortodoxă Română: organizare actuală, activitate social filantropică, culturală, edilitară şi media (Pr. Conf.Dr. Irimie Marga)
11,00 – 12,00 Seminarizarea temei;
12,00 – 13,30 Riscul substituirii duhovnicului cu psihologul sau psihanalistul (Pr.Prof.Dr. Aurel Pavel)
13,30 Masa de prânz;
16,00-18.00 Cunoaşterea legislaţiei civile actuale, a actelor normative cu incidenţă în domeniul libertăţii religioase (Pr. Conf.Dr. Irimie Marga)
18,00 – 19,00 Vecernie în Capela Facultăţii de Teologie „Sf. Ier. Andrei Şaguna”

 

VINERI , 23 septembrie 2016

  7,30 –  9,00 Sf. Liturghie în Capela Facultăţii de Teologie „Sf. Ier. Andrei Şaguna”
  9,30 –11,00 Impactul fenomenului secularizării în viaţa Bisericii şi lumii contemporane (Pr.Prof.Dr. Dorin Oancea)
11,00 – 12,00 Seminarizarea temei;
12,00 – 13,30 Rolul religiei în postmodernitate. Destinul religiilor într-o lume secularizată (Pr.Prof.Dr. Dorin Oancea)
13,30 Masa de prânz;
16,00-18,00 Ateismul actual şi apologia creştină contemporană

(Lect.Dr. Ciprian Toroczkai)

18,00 – 19,00 Vecernie în Capela Facultăţii de Teologie „Sf. Ier. Andrei Şaguna”

 

LUNI, 26 septembrie 2016

  7,30 –  9,00 Sf. Liturghie în Capela Facultăţii de Teologie „Sf. Ier. Andrei Şaguna”
  9,30 –11,00 Analiză şi critică din perspectiva Tradiţiei ortodoxe a consumismului ca ideologie dominantă în contextul societăţii contemporane

(Arhid.Prof.Dr. Ioan I. Ică jr)

11,00 – 12,00 Seminarizarea temei;
12,00 – 13,30 Ortodoxia: Provocări actuale (Arhid.Prof.Dr. Ioan I. Ică jr)
13,30 Masa de prânz;
16,00-18,00 Bioenergii şi biotehnologii. Provocări, riscuri şi manipulări

(Conf.Dr. Sebastian Moldovan)

18,00 – 19,00 Vecernie în Capela Facultăţii de Teologie „Sf. Ier. Andrei Şaguna”

 

 

MARȚI, 27 septembrie 2016

  7,30 –  9,00 Sf. Liturghie în Capela Facultăţii de Teologie „Sf. Ier. Andrei Şaguna”
  9,30 –11,00 Demnitatea persoanei umane în societatea postmodernă

(Pr.Prof.Dr. Vasile Mihoc)

11,00 – 12,00 Seminarizarea temei
12,00 – 13,30 Sfântul și Marele Sinod în context istoric (I) (Pr.Prof.Dr. Nicolae Chifăr)
13,30 Masa de prânz;
16,00-18,00 Sfântul și Marele Sinod (II) / Analiza documentelor (Pr.Prof.Dr. Nicolae Chifăr)
18,00 – 19,00 Vecernie în Capela Facultăţii de Teologie „Sf. Ier. Andrei Şaguna”

 

MIERCURI, 28 SEPTEMBRIE 2016

  7,30 –  9,00 Sf. Liturghie în Capela Facultăţii de Teologie „Sf. Ier. Andrei Şaguna”
  9,30 –12,00 EXAMINARE CATEHETICĂ (Pr. Conf. dr. Constantin Necula)
12,00 – 13,30 EXAMINARE OMILETICĂ (Pr. Conf. dr. Constantin Necula)
13,30 Masa de prânz;
18,00 – 19,00 Vecernie în Capela Facultăţii de Teologie „Sf. Ier. Andrei Şaguna”

 

JOI, 29 septembrie 2016

  7,30 –  9,00 Sf. Liturghie în Capela Facultăţii de Teologie „Sf. Ier. Andrei Şaguna”
  9,30 –11,00 EXAMEN SCRIS
11,00 – 14,00 EXAMEN ORAL
14,00 Masa de prânz

 

Parohii vacante în Arhiepiscopia Sibiului

$
0
0

 

 POSTURI CLERICALE VACANTE

Categoria numire

Termen depunere dosare  05 – 21 octombrie  2016

 

 

 

Nr.crt.

 

Post Vacant Protopopiatul Parohia Localitatea
1 Preot paroh Săliște Gusu Gusu
2 Preot paroh Săliște Vale Vale
3 Preot paroh Făgăraș II Luța Luța
4 Preot paroh Agnita Vecerd Vecerd
5 Preot paroh Rupea Ticușu Vechi Ticușu Vechi

 

 

Pentru postul de preot paroh îşi vor putea depune dosarele licenţiaţi în Teologie Ortodoxă – Secţia pastorală, fii duhovniceşti ai Arhiepiscopiei Sibiului, careau susţinut examenul de Capacitate preoţească.

Certificatul de capacitate preoţească este valabil 1 an de la data susţinerii.  Începând cu sesiunea septembrie 2013, pentru candidaţii care au obţinut cel puţin media 9,00, valabilitatea certificatului este de 2 ani.

Cei care doresc să ocupe acest post, vor înainta cererea şi dosarul personal în termenul legal la protopopiatele de care aparțin parohiile vacante.

După expirarea termenului de depunere a dosarelor, Protopopiatele vor înainta Centrului  Eparhial dosarele cu cererile candidaţilor.

 P.C. Protopopi sunt îndrumați să verifice dosarele candidaţilor care vor cuprinde documentele specificate în anexa de mai jos.

Cererile care nu cuprind aceste date sau nu au acte doveditoare ale acestora, nu vor fi luate în considerare

 

 

ACTE   NECESARE

 PENTRU  DOSARUL  CANDIDAŢILOR  LA HIROTONIE

NUMIRE

 

  1. CERERE CĂTRE ARHIEREUL LOCULUI
  2. CURRICULUM VITAE
  • ACTE PERSONALE :
  • I. / C.I. (copie)
  • Certificat de naştere (copie)
  • Certificat de Botez (copie)
  • Certificat de cazier judiciar
  1. ACTE DE STARE CIVILĂ :
  • Binecuvântare pentru căsătorie
  • Certificat de căsătorie (copie)
  • Certificat de cununie (copie)
  • I. / C.I. a soţiei  (copie)
  • Certificat de Botez al soţiei (copie)
  • Certificate de naştere ale copiilor  (copii)
  • Declaraţia că nu are impedimente la Hirotonie ( nu este divorţat, recăsătorit sau căsătorit cu o divorţată, nu a rupt logodna cu o altă persoană, nu are copii dintr-o relaţie anterioară, nu a depus voturile monahale)
  • Declaraţia candidatului la Hirotonie că nu desfăşoară nici o activitate incompatibilă cu preoţia (activitate politică, avocat, militar, comerciant, vânător, actor sau artist)
  • Adeverinţă medicală din care să rezulte că nu suferă de nici o boală (sau handicap fizic sau psihic) care împiedică slujirea preoţească
  • Extras de stare civilă pentru ambii soţi
  • Alte acte referitoare la membrii familiei (acte de studiu ale soţiei, situaţia familială, etc)
  • Declaraţia că întreaga familie va locui în parohie
  1. ACTE DE STUDII :
  • Certificat de Competențe pastorale, eliberat de Facultatea de Teologie absolvită
  • Diplomă bacalaureat (copie)
  • Diplomă /adeverinţă licenţă (copie)
  • Foaie matricolă (copie)
  • Diplomă / adeverinţă master şi/sau doctorat (copie ) – unde este cazul
  • Certificat de absolvire a cursurilor de capacitate preoţească
  • alte acte de calificare / de continuare a studiilor, acte de studii în alte domenii

 

  1. RECOMANDAREA / CARACTERIZAREA DUHOVNICULUI
  • CERCETARE CANONICĂ ( P.C. Pr. Petru Pantiş)
  • ACTUL DE ÎNFIERE ÎN EPARHIE PENTRU CANDIDAŢII NĂSCUŢI ÎN ALTE EPARHII

 

NOTĂ:

 

 

Se va alcătui un dosar cu cuprins, având toate actele numerotate, cu adresa candidatului şi numerele de telefon la care poate fi contactat, care se va depune la Protopopiatul de care aparţine parohia vacantă.

 POSTURI CLERICALE VACANTE

Categoria transfer

Termen depunere dosare   05 – 21 octombrie  2016

 

 

 

Nr.crt.

 

Post Vacant Protopopiatul Parohia Localitatea
1 Preot paroh Sibiu Sibiu-Calea Poplăcii III Sibiu
2 Preot paroh Sibiu Sibiu – Turnișor IV Sibiu
3 Preot misionar Sibiu Protopopiatul Sibiu Sibiu
4 Preot paroh Brașov Brașov-Tractorul V Brașov

 

Posturile pot fi ocupate, în conformitate cu prevederile statutare și regulamentare, numai de către  candidații clerici (doctori, absolvenţi de masterat şi licenţiaţi în teologie) care au minim 5 ani vechime în cler și îndeplinesc condițiile prevăzute în Regulamentul pentru numirea şi transferarea clerului la parohiile din mediul urban.

Cei care doresc să ocupe aceste posturi, vor înainta cererea şi dosarul personal în termenul legal la Protopopiatul Sibiu.

După expirarea termenului de depunere a dosarelor, Protopopiatul va înainta Centrului  Eparhial dosarele cu cererile candidaţilor.

 P.C.Protop este îndrumat să verifice dosarele candidaţilor care vor cuprinde documentele specificate în anexa de mai jos.

Cererile care nu cuprind aceste date sau nu au acte doveditoare ale acestora, nu vor fi luate în considerare.

 

ACTE   NECESARE

 PENTRU  DOSARUL  CANDIDAŢILOR  PREOŢI

 

  • CERERE DE  NUMIRE / TRANSFER sau DE PARTICIPARE LA CONCURSUL PENTRU OCUPAREA UNEI PAROHII

 

  • CURRICULUM VITAE

 

  • ACTE PERSONALE :
  • Actul de hirotonie
  • I. / C.I. (copie)
  • Certificat de naştere (copie)
  • Certificat de Botez (copie)
  • Certificat de cazier judiciar
  1. ACTE DE STARE CIVILĂ :
  • Certificat de căsătorie (copie)
  • Certificat de cununie (copie)
  • I. / C.I. a soţiei  (copie)
  • Certificat de Botez al soţiei (copie)
  • Certificate de naştere ale copiilor  (copii)
  • Declaraţia că întreaga familie va locui în parohie
  1. ACTE DE STUDII :
  • Diplomă bacalaureat (copie)
  • Diplomă /adeverinţă licenţă (copie)
  • Foaie matricolă (copie)
  • Diplomă / adeverinţă master şi/sau doctorat (copie ) – unde este cazul
  • Certificat de absolvire a cursurilor de definitivare în preoţie / gradul al II – lea / gradul I
  • alte acte de calificare / de continuare a studiilor
  • Note administrative pe ultimii 5 ani.
  1.    ACTE  CARE  ATESTĂ   ACTIVITATEA  ÎN  PAROHIE / ŞCOALĂ
  • Raport / memoriu de activitate vizat de protopop ( sau inspector)
  • Recomandarea / caracterizarea părintelui protopop
  • Recomandarea / caracterizarea duhovnicului

 

NOTĂ:

Se va alcătui un dosar cu Cuprins, având toate actele numerotate, cu adresa candidatului şi numerele de telefon la care poate fi contactat, care se va depune la Protopopiatul de care aparţine parohia vacantă.

Întâlnire a tinerilor din județul Sibiu

$
0
0

Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul de Tineret, organizează sâmbătă, 22 octombrie, o întâlnire a tinerilor din județul Sibiu. Programul va începe cu Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Sibiu, în prezența Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Sunt așteptați tineri din toate cele cinci protopopiate ale județului Sibiu, dar și oaspeți din Brașov și Cluj-Napoca.

 Întâlnirea va continua cu ateliere interactive în mai multe săli de la Facultatea de Teologie Ortodoxie „Sfântul Andrei Șaguna”, iar apoi va avea loc un concert de muzică folk susținut de un grup de tineri din Brașov, condus de părintele Costin Butnar.

Festivalul Culturii Ortodoxe la Mediaș

$
0
0

Municipiul Mediaș, județul Sibiu, va găzdui în perioada 22-23 octombrie prima ediție a Festivalului Culturii Ortodoxe. Evenimentul este organizat de Protopopiatul Mediaș și Asociația Culturală „Mediașul Nostru”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaș. Festivalul își propune să promoveze valorile patrimoniului cultural ortodox din această parte a țării și se adresează tuturor iubitorilor de artă creștină și nu numai.

Festivalul organizat de Protopopiatul Mediaș și Asociația Culturală „Mediașul Nostru”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaș are ca scop promovarea valorilor patrimoniului cultural ortodox și se adresează publicului larg.

În prima zi a festivalului vor avea loc mai multe manifestări culturale și artistice. De la ora 13.00, în Sala „Traube” din Mediaș va avea loc un spectacol de teatru pentru copii, cu participarea mai multor trupe de teatru din localitățile Ernea și Valea Viilor, precum și din orașul Dumbrăveni, județul Sibiu. În aceeași zi, la ora 17.00 va avea loc deschiderea oficială a Festivalului. La ora 17.30 va avea loc o conferință susținută de istoricul Marius Oprea, cu tema „Martirii creștini ai Rezistenței anticomuniste”. Prima zi a festivalului se va încheia cu piesa „Două surori ca două nurori”, jucată de trupa de teatru „Neica” din Coștei, Serbia. Piesa va fi jucată de oaspeții din Serbia de la ora 18.30.

Concerte și expoziții

În a doua zi a Festivalului Culturii Ortodoxe va avea loc de la ora 15.00, în Sala „Traube” din municipiu, un concert de pricesne și muzică populară. Concertul va fi susținut de Corul Catedralei Ortodoxe din Mediaș și de Corala „Gheorghe Șoima” a Protopopiatului Mediaș. La ora 15.45 va avea loc un nou spectacol de teatru, susținut de trupa „Teatrul Nescris” din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud. Trupa va interpreta piesa „Bătrâna își împarte averea”. Trupa din Șanț este unică în România prin faptul că este prima formă de teatru comunitar, actorii sunt simpli locuitori ai satului din Bistrița-Năsăud, regia și scenariile nu sunt scrise, replicile nu sunt învățate pe de rost, iar piesele sunt moștenite din ge­nerație în generație, cu același mesaj din vremuri de peste 100 de ani.

În cadrul Festivalului Culturii Ortodoxe de la Mediaș vor fi organizate și două expoziții. Prima expoziție este una de icoane pe suporturi neconvenționale și este realizată de Anna Ionașcu din Deva. A doua expoziție este cu fotografii de la Muntele Athos și din Țara Sfântă și este organizată de prof. dr. Petre Beșliu de la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Iubitorii de cultură și artă sunt așteptați să participe în număr mare la prima ediție a festivalului. La toate evenimentele din cadrul festivalului intrarea este liberă

Precizări cu privire la interpretările demersului „Coaliției pentru Familie”

$
0
0

În urma declarației președintelui Klaus Iohannis referitoare la demersul Coaliției pentru Familie în urma căruia 3 milioane de cetățeni români au solicitat modificarea art. 48, alin. 1 din Constituția României referitor la definirea familiei, Patriarhia Română face următoarele precizări:

Reacția Domnului Preşedinte Iohannis este un răspuns la „o solicitare ultimativă” a pastorului baptist Iuga Viorel privind atitudinea Președintelui faţă de familia creștină. Probabil acest demers a fost catalogat ca „solicitare ultimativă”.

Oricum, un demers civic, perfect legal și validat de Curtea Constituțională a României, nu poate fi considerat în niciun caz o „cale a fanatismului religios”, sau o dovadă de intoleranță. Cel mai amplu demers civic din România, la care a participat un număr fără precedent de cetățeni, este un exercițiu democratic firesc şi necesar.

Propunerea de amendare a Constituției nu reprezintă „o solicitare ultimativă”, ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinței cetățenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societății, familia. Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a părinților şi a copiilor, şi nu condamnarea altor persoane.

Pledarea pentru definirea mai clară a naturii familiei este justificată nu doar de rațiuni ale moralei creștine, ci și de realitatea dramatică a prăbușirii demografice atât în România, cât și în celelalte țări europene.

Ne exprimăm speranța că demersul moral și civic al Coaliției pentru Familie va fi înțeles corect de către toate autoritățile statului român și că i se va da curs conform Constituției.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Viewing all 181 articles
Browse latest View live